Χαλκιάς

Ο χαρκιάς ή χαλκιάς, παλαιότερα ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το χαλκό. Ενώ λοιπόν η ονομασία μας παραπέμπει στο μέταλλο του χαλκού, σήμερα, όταν λέμε «χαλκιά» εννοούμε τον σιδηρουργό δηλαδή τον τεχνίτη που εκτός από το χαλκό επεξεργάζεται και τον σίδηρο. Οι παλαιοί μεταλλουργοί προσπαθούσαν με προσμίξεις διάφορων μετάλλων να σκληρύνουν το χαλκό και έτσι…Διαβάστε περισσότερα

Δείτε το βίντεο παρακάτω

Περιγραφή

Ο χαρκιάς ή χαλκιάς, παλαιότερα ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το χαλκό. Ενώ λοιπόν η ονομασία μας παραπέμπει στο μέταλλο του χαλκού, σήμερα, όταν λέμε «χαλκιά» εννοούμε τον σιδηρουργό δηλαδή τον τεχνίτη που εκτός από το χαλκό επεξεργάζεται και τον σίδηρο. Οι παλαιοί μεταλλουργοί προσπαθούσαν με προσμίξεις διάφορων μετάλλων να σκληρύνουν το χαλκό και έτσι ανακαλύφθηκε ο μπρούντζος. Ο σίδηρος χρησιμοποιείτο όπου υπήρχαν ανάγκες για ανθεκτικότερο μέταλλο.

Τα βασικά εργαλεία του χαρκιά ήταν το φυσερό, το αμόνι, οι τανάλιες, τα σφυριά,. τα κοπίδια, οι ζουμπάδες, η μέγγενη, οι λίμες κ.α. Το φυσερό, ήταν ένα είδος ασκού από μαλακό δέρμα, που με τη βοήθεια διαφόρων μοχλών, φούσκωνε και ξεφούσκωνε, δημιουργώντας δυνατό ρεύμα αέρα κάτω από αναμμένα κάρβουνα. Με αυτή την τεχνική ο σιδηρουργός πετύχαινε την επιθυμητή θερμοκρασία έτσι ώστε να πυρακτώσει τα μέταλλα που ήθελε να επεξεργαστεί.

Τα πυρακτωμένα μέταλλα σφυρηλατούνταν πάνω στο αμόνι το οποίο ήταν στερεωμένο πάνω σ’ ένα κούτσουρο. Πάνω στο αμόνι και με την βοήθεια διαφόρων εργαλείων, ο σιδηρουργός μπορούσε να καμπυλώσει ένα μέταλλο, να το κόψει, να το τρυπήσει, να του δώσει σχήμα οξύ ή πεπλατυσμένο. Η μέγγενη ή μάγκανο, ήταν ένας στιβαρός μηχανισμός με την βοήθεια του οποίου ένα κομμάτι μετάλλου προς επεξεργασία, συγκρατιόταν σταθερό.

Ο σιδεράς μέσα σε ένα ανοικτό βαρέλι, διατηρούσε νερό μέσα στο οποίο βάπτιζε τα πυρακτωμένα μέταλλα όταν ήθελε να τα ψύξει. Με την απότομη ψύξη πετύχαινε την «βαφή» του μετάλλου δηλαδή την σκλήρυνση του.

Ο χαλκιάς κατασκεύαζε αγροτικά εργαλεία, μεταλλικά εξαρτήματα για την αρχιτεκτονική, την επιπλοποιεία, οικιακά σκεύη, διάφορους μηχανισμούς κλειδαριές, ζυγαριές κ.λπ.

Δείτε το βίντεο

Δείτε το βίντεο

Φωτογραφικό υλικό

Ακολουθεί σειρά από φωτογραφίες για το συγκεκριμένο επάγγελμα, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

10 φωτογραφίες

Περισσότερα επαγγέλματα

  • Αγγειοπλάστης
    Αγγειοπλάστης

    Πιθανολογείται πως η επινόηση της στερεοποίησης της λάσπης με τη φωτιά, τοποθετείται γύρω στο 7.000 π.Χ. Για την κατασκευή των αγγείων απαιτείται ο τροχός, το σφουγγάρι, το χτένι και το καμίνι. Ο αγγειοπλάστης αρχικά επέλεγε και επεξεργαζόταν το χώμα, ετοίμαζε τον πηλό, ακολούθως δημιουργούσε τα αγγεία, τα στέγνωνε στον ήλιο και τα έψηνε. Το σχήμα…Διαβάστε περισσότερα

  • Αμαξάς (αρχείο οικ. Καλλιοντζή)
    Αμαξάς

    Η εφεύρεση της άμαξας συμπίπτει με την επινόηση του τροχού, τον οποίο εφηύραν οι Αιγύπτιοι. Παλαιότερα πριν την έλευση του αυτοκινήτου, οι μεταφορές των ανθρώπων, γινόταν με ζώα, με άμαξες και με σούστες. Οι μεταφορές των προϊόντων, συνήθως μέσα σε βαρέλια και τσουβάλια και των οικοδομικών υλικών, όπως πέτρες, ξυλεία, σίδερα και κεραμίδια, γινόταν με…Διαβάστε περισσότερα

  • Βαρελάς
    Βαρελάς

    Γνωρίζουμε ότι στην αρχαιότητα τα προϊόντα, ο καρπός, το λάδι και το κρασί αποθηκεύονταν μέσα σε πιθάρια. Όταν άρχισαν να κατασκευάζονται ξύλινα βαρέλια από τον βαρελά, το κρασί αποθηκευόταν σε αυτά. Στα Χανιά, η κατασκευή και η πώληση των βαρελιών γινόταν στο σημερινό παλιό λιμάνι, σημείο που πραγματοποιούνταν και οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές. Ήδη από…Διαβάστε περισσότερα

Εικονίδιο σχολιασμού Σε περίπτωση που έχετε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της σελίδας ή θέλετε να προσθέσετε σε αυτό, επισκεφθείτε τη φόρμα σχολιασμού περιεχομένου.
Back to top