Παρασκευαστής Χειροποίητου Φύλλου

Η Κρητική κουζίνα έχει επηρεαστεί σημαντικά και από γειτονικούς πολιτισμούς. Ο παρασκευαστής χειροποίητου φύλλου, δηλαδή οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν ακόμα σε πολλές συνταγές τους γλυκές και αλμυρές το παραδοσιακό φύλλο. Για την παρασκευή του φύλλου απαιτείται πολύς χρόνος και συνήθως η διαδικασία ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί.  Αρχικά οι πρώτες ύλες, δηλαδή το αλεύρι, το…Διαβάστε περισσότερα

Δείτε το βίντεο παρακάτω

Περιγραφή

Η Κρητική κουζίνα έχει επηρεαστεί σημαντικά και από γειτονικούς πολιτισμούς. Ο παρασκευαστής χειροποίητου φύλλου, δηλαδή οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν ακόμα σε πολλές συνταγές τους γλυκές και αλμυρές το παραδοσιακό φύλλο. Για την παρασκευή του φύλλου απαιτείται πολύς χρόνος και συνήθως η διαδικασία ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί. 

Αρχικά οι πρώτες ύλες, δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι και το νερό τοποθετούνται στο ζυμωτήριο. Η ζύμη που θα παραχθεί περνάει από έναν μηχανικό κύλινδρο όπου κυλινδρίζεται. Με τη βοήθεια του κυλινδρίσματος η ζύμη μαλακώνει. Μετά από αυτό η ζύμη ζυγίζεται σε μπάλες συνήθως των 1250 γρ., κόβεται σε ίσα κομμάτια και πλάθεται. Έπειτα Σκεπάζεται για να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια το κάθε κομμάτι ζύμης θα γίνει ένα μεγάλο φύλλο. Ο τρόπος του ανοίγματος του φύλλου είναι εντυπωσιακός, καθώς το φύλλο αυτό ανοίγεται στον αέρα με τον παρασκευαστή χειροποίητου φύλλου να πετάει το φύλλο με δεξιοτεχνία επάνω στον πάγκο και να το τραβάει γύρω γύρω.

Ο πάγκος, σαν τεράστιο κρεβάτι, έχει πλέον απλωμένα επάνω του πολλά φύλλα κρούστας, σαν μεγάλα σεντόνια, το ένα επάνω στο άλλο. Όταν όλη η ζύμη έχει ανοιχτεί σε φύλλο, ξεκινά η διαδικασία του μαζέματος.

Ο παρασκευαστής χειροποίητου φύλλου περιστρέφει κάθε φύλλο πάνω σε μια μεγάλη παραλληλόγραμμη τάβλα όπου και το διπλώνει. Καθώς διπλώνεται, κόβεται σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια μπαίνουν στο ψυγείο και από εκεί το φύλλο διατίθενται στους πελάτες.

Το φύλλο που παίρνουν οι νοικοκυρές συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυροπιτάς μπουγάτσας, μπακλαβά, γαλακτομπούρεκου, σαραγλί κ.α. Στο κέντρο της πόλης των Χανίων λειτουργούν ακόμα δυο εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακού φύλλου κρούστας, ωστόσο το ενδιαφέρον για το επάγγελμα δυστυχώς φθίνει.

Δείτε το βίντεο

Δείτε το βίντεο

Φωτογραφικό υλικό

Ακολουθεί σειρά από φωτογραφίες για το συγκεκριμένο επάγγελμα, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

13 φωτογραφίες

Περισσότερα επαγγέλματα

  • Αγγειοπλάστης
    Αγγειοπλάστης

    Πιθανολογείται πως η επινόηση της στερεοποίησης της λάσπης με τη φωτιά, τοποθετείται γύρω στο 7.000 π.Χ. Για την κατασκευή των αγγείων απαιτείται ο τροχός, το σφουγγάρι, το χτένι και το καμίνι. Ο αγγειοπλάστης αρχικά επέλεγε και επεξεργαζόταν το χώμα, ετοίμαζε τον πηλό, ακολούθως δημιουργούσε τα αγγεία, τα στέγνωνε στον ήλιο και τα έψηνε. Το σχήμα…Διαβάστε περισσότερα

  • Αμαξάς (αρχείο οικ. Καλλιοντζή)
    Αμαξάς

    Η εφεύρεση της άμαξας συμπίπτει με την επινόηση του τροχού, τον οποίο εφηύραν οι Αιγύπτιοι. Παλαιότερα πριν την έλευση του αυτοκινήτου, οι μεταφορές των ανθρώπων, γινόταν με ζώα, με άμαξες και με σούστες. Οι μεταφορές των προϊόντων, συνήθως μέσα σε βαρέλια και τσουβάλια και των οικοδομικών υλικών, όπως πέτρες, ξυλεία, σίδερα και κεραμίδια, γινόταν με…Διαβάστε περισσότερα

  • Βαρελάς
    Βαρελάς

    Γνωρίζουμε ότι στην αρχαιότητα τα προϊόντα, ο καρπός, το λάδι και το κρασί αποθηκεύονταν μέσα σε πιθάρια. Όταν άρχισαν να κατασκευάζονται ξύλινα βαρέλια από τον βαρελά, το κρασί αποθηκευόταν σε αυτά. Στα Χανιά, η κατασκευή και η πώληση των βαρελιών γινόταν στο σημερινό παλιό λιμάνι, σημείο που πραγματοποιούνταν και οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές. Ήδη από…Διαβάστε περισσότερα

Εικονίδιο σχολιασμού Σε περίπτωση που έχετε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της σελίδας ή θέλετε να προσθέσετε σε αυτό, επισκεφθείτε τη φόρμα σχολιασμού περιεχομένου.
Back to top