Bιβλιοδέτης

Ο άνθρωπος για πολλούς αιώνες διατηρούσε και διέδιδε την μνήμη και την γνώση μέσω επιγραφών και χειρογράφων. Αργότερα με την ανακάλυψη της τυπογραφίας, η αναπαραγωγή κειμένων έγινε ευκολότερη. Η ανάγκη προστασίας και συρραφής  χειρογράφων ή εντύπων κειμένων σε μία ενότητα, γέννησε την τέχνη της βιβλιοδεσίας και το επάγγελμα του βιβλιοδέτη. Η τέχνη της βιβλιοδεσίας αναπτύχθηκε…Διαβάστε περισσότερα

Δείτε το βίντεο παρακάτω

Περιγραφή

Ο άνθρωπος για πολλούς αιώνες διατηρούσε και διέδιδε την μνήμη και την γνώση μέσω επιγραφών και χειρογράφων. Αργότερα με την ανακάλυψη της τυπογραφίας, η αναπαραγωγή κειμένων έγινε ευκολότερη. Η ανάγκη προστασίας και συρραφής  χειρογράφων ή εντύπων κειμένων σε μία ενότητα, γέννησε την τέχνη της βιβλιοδεσίας και το επάγγελμα του βιβλιοδέτη. Η τέχνη της βιβλιοδεσίας αναπτύχθηκε στα μοναστήρια και στα αστικά κέντρα.

Τα βιβλιοδετεία εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των δικηγορικών γραφείων, των βιβλιοθηκών αλλά και πολλών ιδιωτών που κατείχαν βιβλία και επιθυμούσαν είτε να συντηρήσουν και βελτιώσουν την όψη παλαιότερων φθαρμένων εκδόσεων είτε να μετατρέψουν μία συστάδα εγγράφων σε τόμους. Η ποιότητα των υλικών της βιβλιοδεσίας διέφερε αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη. Οπότε η βιβλιοδεσία μπορούσε να ήταν «πανόδετη» ή «δερματόδετη».

Σε κάποιες περιπτώσεις – συνήθως ακριβών εκδόσεων, ή εκεί όπου η αισθητική μίας καλής βιβλιοθήκης το απαιτούσε, η βιβλιοδεσία μπορούσε να είναι καλλιτεχνική οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ο βιβλιοδέτης χρησιμοποιούσε ακριβότερα υλικά, προσέθετε χρυσά διακοσμητικά στοιχεία πάνω στις δερμάτινες επιφάνειες, χρύσωνε τις τρεις ορατές άκρες των σελίδων κ.α.

Η τέχνη της βιβλιοδεσίας είναι σύνθετη. Απαιτούνται γνώσεις ραφής των εγγράφων συγκόλλησης, κοπής και κατασκευής των εξώφυλλων και των εσώφυλλων του κάθε τόμου. Επίσης απαιτούνται και γνώσεις τυπογραφίας, μιας και κάθε βιβλιοδετημένος τόμος έπρεπε να φέρει πάνω στη ράχη του ίσως, το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο και πολλές φορές το μονόγραμμα του κατόχου.

Τα εργαλεία και τα υλικά που απαιτούνται για την βιβλιοδεσία είναι κυρίως επιτραπέζια γιατί οι περισσότερες εργασίες γινόταν πάνω σε πάγκο. Βελόνες, σπάγκοι, κόλλα χαρτιού, πινέλα, πρέσες, μηχανισμοί κοπής χαρτιού, μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία κ.α.

Πολλά βιβλιοδετεία στην πόλη των Χανίων βρίσκονταν περιφερειακά του Δημαρχείου.

Δείτε το βίντεο

Δείτε το βίντεο

Φωτογραφικό υλικό

Ακολουθεί σειρά από φωτογραφίες για το συγκεκριμένο επάγγελμα, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

11 φωτογραφίες

Περισσότερα επαγγέλματα

  • Αγγειοπλάστης
    Αγγειοπλάστης

    Πιθανολογείται πως η επινόηση της στερεοποίησης της λάσπης με τη φωτιά, τοποθετείται γύρω στο 7.000 π.Χ. Για την κατασκευή των αγγείων απαιτείται ο τροχός, το σφουγγάρι, το χτένι και το καμίνι. Ο αγγειοπλάστης αρχικά επέλεγε και επεξεργαζόταν το χώμα, ετοίμαζε τον πηλό, ακολούθως δημιουργούσε τα αγγεία, τα στέγνωνε στον ήλιο και τα έψηνε. Το σχήμα…Διαβάστε περισσότερα

  • Αμαξάς (αρχείο οικ. Καλλιοντζή)
    Αμαξάς

    Η εφεύρεση της άμαξας συμπίπτει με την επινόηση του τροχού, τον οποίο εφηύραν οι Αιγύπτιοι. Παλαιότερα πριν την έλευση του αυτοκινήτου, οι μεταφορές των ανθρώπων, γινόταν με ζώα, με άμαξες και με σούστες. Οι μεταφορές των προϊόντων, συνήθως μέσα σε βαρέλια και τσουβάλια και των οικοδομικών υλικών, όπως πέτρες, ξυλεία, σίδερα και κεραμίδια, γινόταν με…Διαβάστε περισσότερα

  • Βαρελάς
    Βαρελάς

    Γνωρίζουμε ότι στην αρχαιότητα τα προϊόντα, ο καρπός, το λάδι και το κρασί αποθηκεύονταν μέσα σε πιθάρια. Όταν άρχισαν να κατασκευάζονται ξύλινα βαρέλια από τον βαρελά, το κρασί αποθηκευόταν σε αυτά. Στα Χανιά, η κατασκευή και η πώληση των βαρελιών γινόταν στο σημερινό παλιό λιμάνι, σημείο που πραγματοποιούνταν και οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές. Ήδη από…Διαβάστε περισσότερα

Εικονίδιο σχολιασμού Σε περίπτωση που έχετε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της σελίδας ή θέλετε να προσθέσετε σε αυτό, επισκεφθείτε τη φόρμα σχολιασμού περιεχομένου.
Back to top