Un-natural Mat(t)erial
τοποθεσία Μεγάλο Αρσενάλι
Ημερομηνία: 03/07/2024 - 18/07/2024
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθεση
Διεύθυνση: Μεγάλο Αρσενάλι
Περιγραφή

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) διοργανώνει την έκθεση “Un-natural Mat(t)erial – (Unnatural Natural Material and Matter)”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 03 – 18 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση Un-natural Mat(t)erIal επανεξετάζει τις καθιερωμένες απόψεις σχετικά με την αρχιτεκτονική, την ύλη και την υλικότητα, και αμφισβητεί τη διάκριση μεταξύ «φυσικών» και «τεχνητών» υλικών. Παραδοσιακά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα θεωρούνται φυσικά, ενώ τα πλαστικά και τα συνθετικά υλικά θεωρούνται τεχνητά. Ωστόσο, η έκθεση αυτή προσβλέπει να αναδείξει ότι όλες οι πρωταρχικές ύλες για αυτά τα αρχιτεκτονικά υλικά και όχι μόνο, προέρχονται από τον πλανήτη μας και είναι ουσιαστικά φυσικής προέλευσης.

Ο όρος “φυσικό” μπορεί να είναι παραπλανητικός, καθώς συχνά παραβλέπει τις σύνθετες διαδικασίες εξόρυξης, μεταποίησης και δημιουργίας των υλικών και υπαινίσσεται μια γενικά υπεραπλουστευμένη θετική σήμανση που δεν εξετάζει τις πολύπλοκες πραγματικότητες του δομημένου περιβάλλοντος. Η Un-natural Mat(t)erial προτείνει μια πιο λεπτομερή προσέγγιση, όπου η κατηγοριοποίηση των υλικών εξαρτάται από παράγοντες όπως η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη, η ενσωματωμένη ενέργεια και το ανθρακικό αποτύπωμα, οι ιδιότητες του κύκλου ζωής, οι εκπομπές κατά την παραγωγή και την εφαρμογή, και άλλα συναφή μέτρα. Τα εκθέματα και η εικαστική εγκατάσταση της έκθεσης θα αφορούν σε τρεις θεματικές ενότητες: “The Basketry section, The Periodic table materiality section, The invincible matter section”.

Γύρω από αυτά τα ζητήματα θα αναπτυχθεί και μια συζήτηση για τα διάφορα σχετικά με το θέμα, συστήματα κοινωνικής επιρροής και τους οικονομικό-οικολογικούς παράγοντες ανάμεσα στους συμμετέχοντες, στην πρώτη εκδοχή της έκθεσης στα Χανιά. Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει το ταξίδι και την μετεξέλιξή της σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

 Η έκθεση Un-natural Mat(t)erial θα περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 03 Ιουλίου στις 19:00 – (ΚΑΜ)

Εγκαίνια της έκθεσης και συζήτηση των συμμετεχόντων με το συντονισμό της Λυδίας Καλλιπολίτη, Associate Professor and Director of the M.S.Advanced Architectural Design, Columbia University GSAPP.

Πέμπτη 18 Ιουλίου (18:00-20:00) –  Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής για παιδιά με την αρχιτέκτονα Πέννυ Χωραφά, βάσει της θεματικής της έκθεσης.

Εκ μέρους της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής του CAM (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης), την επιμέλεια έχει ο Ανδρέας Θεοδωρίδης [1] PhD, Assistant Professor NYIT  και την οργάνωση η αρχιτέκτονας Πέννυ Χωραφά.

[1] https://www.linkedin.com/in/theodoridisandreas/

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες
  Τοποθεσία Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
  Η αγαπημένη σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες γίνεται show με την υπογραφή του Γιάννη Σερβετά και παίρνουν τους δρόμους! Η πιο χρωματιστή, μουσική..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 28/08/2024 - 28/08/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Πτηνά της Κρήτης · υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Δημόσιος χώρος – πληροφορίες στην περιγραφή
  Δέκα Χανιώτες φωτογράφοι άγριας φύσης, εκθέτουν με τη δική τους ματιά και εμπειρία, φωτογραφίες πτηνών της Κρήτης σε υγροβιότοπους, βουνά, φαράγγια ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/05/2023 - 30/09/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • «Παραδοσιακά Κρητικά Επαγγέλματα» – έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Ρωσικός Στρατώνας
  Ο Δήμος Χανίων ανακοινώνει την επίσημη έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας για τα «Παραδοσιακά Κρητικά Επαγγέλματα» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/04/2024 - 31/08/2025
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top