STONE HOUSE | GREEK ISLAND
τοποθεσία Μεγάλο Αρσενάλι – Συνεδριακός Χώρος
Ημερομηνία: 20/05/2024 - 02/06/2024
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθεση
Διεύθυνση: Μεγάλο Αρσενάλι – Συνεδριακός Χώρος
Περιγραφή

Αυτή η συναρπαστική συλλογή έργων του James Greenberg αποτελεί χρονικό της τετραετούς διαδικασίας κατασκευής του σπιτιού των ονείρων του στο ηφαιστιογενές νησί της Πάτμου, προσφέροντας μια ματιά σε έναν κόσμο εμποτισμένο στην παράδοση, τη συνεργασία και τη μεταμορφωτική δύναμη της δημιουργίας.

Οι φωτογραφίες του Greenberg ξεπερνούν την απλή καταγραφή ενός έργου κατασκευής. Εμβαθύνουν στην ουσία του τόπου, αποτυπώνοντας την ηλιόλουστη ομορφιά της Πάτμου, τα επιδέξια χέρια των ντόπιων εργατών, καθώς και τις χιουμοριστικές και συγκινητικές ιστορίες που ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

“Το Stone House – Greek Island ” υπερβαίνει τα όρια ενός τυπικού έργου κατασκευής. Μέσω συγκινητικών εικόνων, η έκθεση εξερευνά την ανθρώπινη εμπειρία στον πυρήνα της δημιουργίας. Οι θεατές θα μεταφερθούν στις ηλιόλουστες ακτές της Πάτμου, γίνοντας μάρτυρες της σχολαστικής δουλειάς των επιδέξιων τεχνιτών που επικοινωνούν κυρίως μέσω χειρονομιών και του κοινού οράματός τους. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το χιούμορ, τις προκλήσεις και τις βαθιές συνδέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αξιοσημείωτου εγχειρήματος.

Ο φωτογράφος περιγράφει την ουσία της έκθεσης:

Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει τη συνένωση δύο διαχρονικών ενδιαφερόντων: της φωτογραφίας και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αυτές οι εικόνες είναι, σαν νησί, μόνο το μικρό ορατό κομμάτι πάνω από την επιφάνεια του νερού, όχι μόνο αυτού του εγχειρήματος, αλλά και των ζωών και της τέχνης αυτών των ανθρώπων.

Στο ομώνυμο βιβλίο από το οποίο προέρχεται αυτή η έκθεση, ο Greenberg συνεχίζει αναλύοντας τέσσερα θέματα που προέκυψαν από αυτή την εμπειρία: την καταστροφή, την εμμονή, την παράδοση και την τύχη. Αυτές οι ισχυρές έννοιες προσδίδουν βάθος και νόημα στο οπτικό ταξίδι, ενθαρρύνοντας τους θεατές να σκεφτούν την ίδια τη δημιουργική διαδικασία.

Το CAM χαίρεται ιδιαίτερα που φιλοξενεί αυτή τη μοναδική έκθεση. «… Το έργο του  αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση όλων των στοιχείων του έργου, όχι μόνο της ανθρώπινης εργασίας. Η σοφία με την οποία συνδυάζονται αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία δομή δίνει ζωή στο όραμα του Greenberg, μια λεπτή χορογραφία στην οποία το άθροισμα των μερών είναι μεγαλύτερο του όλου.» [Ανδρέας Θεοδωρίδης, Λευτέρης Βεργεράκης, Πένυ Χώραφα, CAM]

Προσθέτοντας την οπτική του, ο Ντίνος Σιώτης, πρόεδρος του ελληνικού “Κύκλου των Ποιητών”, τονίζει τη σημασία του έργου για τον πολιτισμό και επισημαίνει: “Από την αρχαιότητα, το   Αιγαίο ενέπνεε τους καλλιτέχνες. Οι φωτογραφίες του Greenberg ξεπερνούν τα όρια του φυσικού κόσμου, αποτυπώνοντας τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στους εργαζόμενους, τα υλικά και το ίδιο το νησί.”

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) – έκθεση
  Τοποθεσία οικία Γιάννη & Μίκη Θεοδωράκη
  Σε συνδιοργάνωση με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στο Κέ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 02/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Οι Φρουροί Της Σούδας (έκθεση)
  Τοποθεσία Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
  Μια έκθεση για τα τρία κάστρα που δεσπόζουν στον κόλπο της Σούδας αλλά και για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζε..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 11/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Πτηνά της Κρήτης · υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Δημόσιος χώρος – πληροφορίες στην περιγραφή
  Δέκα Χανιώτες φωτογράφοι άγριας φύσης, εκθέτουν με τη δική τους ματιά και εμπειρία, φωτογραφίες πτηνών της Κρήτης σε υγροβιότοπους, βουνά, φαράγγια ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/05/2023 - 30/09/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top