Γαστρονομικός Διαγωνισμός Κρήτης «Pâte à Brioche με άρωμα Κρήτης»
τοποθεσία Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ημερομηνία: 02/05/2025 - 02/05/2025
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκδηλώσεις
Διεύθυνση: Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Περιγραφή

Μια γιορτή της γαστρονομίας

La Grande Finale – Ο Μεγάλος Τελικός  

Γαστρονομικός Διαγωνισμός Κρήτης  «Pâte à Brioche με άρωμα Κρήτης»

 

2 Μαΐου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης 

 

 Μια σύζευξη δύο πολιτισμών: της Γαλλικής Γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής.

Ύστερα από τον επιτυχημένο πρώτο γύρο  του Γαστρονομικού Διαγωνισμού  «Pâte à Brioche  με άρωμα Κρήτης», έρχεται ο Μεγάλος Τελικός που θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου 2025 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με ώρα εκκίνησης στις 16:00 το απόγευμα.

O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων διοργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά  γαστρονομικό διαγωνισμό, που αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί  υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Στα Χανιά διοργανώθηκαν τα τρία προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία, δύο διαγωνισμοί με θέμα :

« Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης »  το 2022

«Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης» το 2023

« Pâte à choux με άρωμα Κρήτης » το 2024

Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός έχει  εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, και στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης, να αναδείξει την Κρητική Διατροφή καθώς και να κάνει γνωστές τις τεχνικές της Γαλλικής γαστρονομίας.

Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.

Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα   ακολουθώντας  υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à  Brioche (ζύμη Μπριός) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού .

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός  έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους  νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές  καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους  σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πλέον επίπεδο.

O διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια :

Ο πρώτος γύρος  διεξήχθη από 31  Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2025, εντός των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης  Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης όλης της Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Δευτερά 31 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξίδεψε προς Ρέθυμνο και έκλεισε στα Χανιά. Διαγωνίστηκαν 67 σπουδαστές  από 7 σχολές :

ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ KAPPA STUDIES

Σ.Α.Ε.Κ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ι. Σ.Α.Ε.Κ. ΑΚΜΗ

Ι.ΣΑΕΚ MBS

Ι. Σ.A.E.K. GRANT

Σ.Α.Ε.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δ. Σ.Α.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ

Ι.ΣΑΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

 

Από την κάθε σχολή επιλέχθηκαν δύο νικητές: ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν  στον δεύτερο και τελικό γύρο στα Χανιά.

Στον Μεγάλο Τελικό, στις 2 Μαΐου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης  οι 14 νικητές του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman.

 

Στον τελικό διαγωνισμό που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και την Γαλλία. Η  κριτική επιτροπή  αποτελείται από βραβευμένους chef Ελλάδας και Γαλλίας:

 

Jean Marie Hoffman, chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβεία στην Ελλάδα
Δημήτρης Χρονόπουλος, chef pâtissier,  Brand Ambassador Valrhona
Ντίνα Νικολάου, cheffe de cuisine, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής, συγγραφέας
Arnaud Larher,  Meilleur Ouvrier de France «MOF», chef pâtissier Paris- Tokyo
Eulalie Rus, «MOF» στον τομέα της αλιείας, chef Poissonnière & Écaillère
Stéphane Jakic, chef de cuisine καθηγητής της École Ferrandi Paris
Γρηγόρης Κικής,  chef de cuisine 1* Michelin, Υoung chef San Pelegrino
Μανώλης Παπουτσάκης, chef de cuisine, ιδιοκτήτης εστιατορίων, βραβευμένος chef της χρονιας FNL
Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος γεύσεων

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης  Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής,  ο Δήμαρχος Χανίων Π. Σημαντηράκης, η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα  κα. Laurence Auer και η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, κα. Στέλλα Κουτσουπάκη,

 

Ο Μεγάλος Τελικός θα είναι μια ευκαιρία για τους συμπολίτες μας, ειδικούς στην  γαστρονομία και μη, να είναι παρόντες στην συνάντηση της υψηλής γαστρονομίας  και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Θα είναι μια μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό το οποίο θα μπορέσει  να παρακολουθήσει τους διαγωνιζόμενους ενώπιων των κριτών για την ανάδειξη των δυο νικητών.

Μια γιορτή της γαστρονομίας με εδέσματα και μουσική!

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης υπέρ των θυμάτων της 8ης Μαΐου 1944
    Τοποθεσία Πλατεία «Κάμποι Κεραμειών»
    Εκδήλωση τιμής και μνήμης υπέρ των θυμάτων της 8ης Μαΐου 1944 και των λοιπών πεσόντων κατά τη διάρκεια των τοπικών επαναστάσεων πραγματοποιείται την..
    Ημερομηνία διεξαγωγής 04/05/2025 - 04/05/2025
    Ώρα διεξαγωγής -
  • Από την Ιρλανδία στην Κρήτη για τον “ΟΡΙΖΟΝΤΑ”
    Τοποθεσία Πνευματικό Κέντρο Χανίων
    Μουσική Συναυλία   «Από την Ιρλανδία στην Κρήτη για τον “ΟΡΙΖΟΝΤΑ”»     Οι συμμετέχοντες του προγράμματος «Η Τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση ..
    Ημερομηνία διεξαγωγής 05/05/2025 - 05/05/2025
    Ώρα διεξαγωγής -
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ
    Τοποθεσία Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»
    Η θεατρική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Σούδας, στα πλαίσια της «Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2025»  παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ιστορίες ε..
    Ημερομηνία διεξαγωγής 05/05/2025 - 06/05/2025
    Ώρα διεξαγωγής -
Back to top