Υδάτινος Χορός: Το σπήλαιο των Ελεφάντων
τοποθεσία Χαμάμ Οδού Κατρέ
Ημερομηνία: 05/06/2024 - 22/06/2024
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθεση
Διεύθυνση: Χαμάμ Οδού Κατρέ
Περιγραφή

Στο πλαίσιο του Atopos Unbound, Το γραφείο των Υδάτινων Κοινών [1] και ο ATOPOS cvc σάς προσκαλεί την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024 από τις 19:00 έως τις 22:00 στη μονογραφική έκθεση της Μαρίας Νικηφοράκη με τίτλο “Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων” [2] που θα πραγματοποιηθεί στο Χαμάμ της Οδού Κατρέ στα Χανιά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο “Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων” καταπιάνεται με την προστασία της βιοποικιλότητας των υποβρυχίων σπηλαίων στη Μεσόγειο Θάλασσα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και προτείνει μια νέα προσέγγιση βασισμένη στη συμβιωτική σχέση ανάμεσα σε σώματα ανθρώπων, θηλαστικών και νερών. Το έργο “Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων” από το οποίο δανείζεται η έκθεση τον τίτλο της έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια υποβρύχιων γυρισμάτων στο ομώνυμο σπήλαιο στο ακρωτήρι Χανίων και αναδεικνύει τον πολύτιμο φυσικό θησαυρό της περιοχής.

To ομώνυμο οπτικοακουστικό έργο “Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων”, μέσα από το οποίο, η εικαστικός Μαρία Νικηφοράκη, μας προσκαλεί να κρατήσουμε την αναπνοή μας και να κάνουμε μια βουτιά σε έναν ρευστό κόσμο. Μετατρέποντας το Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη σε «σκηνή», η καλλιτέχνις σκηνοθετεί μια πρωτότυπη υποβρύχια χορογραφία που οικειοποιείται το λεξιλόγιο της θαλάσσιας βιολογίας και της κατάδυσης. Η τοποθεσία επιλέγεται συμβολικά ως υπενθύμιση της τεράστιας σημασίας των σπηλαίων ως κιβωτούς βιοποικιλότητας.

H σπειροειδής κίνηση των δυτριών, Άννα Ηλιάδου, Fayrouz El Mehdawi, Anastasia Kutkovska, οι οποίες είναι πρωταθλήτριες ελεύθερης κατάδυσης και συμμετέχουν στη χορογραφία παραπέμπει τόσο στην κίνηση των ψαριών και των θαλάσσιων θηλαστικών όσο και στον κυκλικό χορό των μαγισσών. Στην έκθεση περιλαμβάνεται υλικό από την προετοιμασία του έργου και συνεντεύξεις με θαλάσσιες βιολόγους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μέσα από τα οποία αναπτύχθηκε η χορογραφία. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ματιά στις φεμινιστικές αξίες και στο ρόλο που συντελούν στην προστασία της φύσης.

To Γραφείο των Υδάτινων Κοινών

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι μια διεπιστημονική και διακαλλιτεχνική πλατφόρμα που εστιάζει σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και το σώμα. Πραγματοποιήθηκε αρχικά κατόπιν πρόσκλησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού ATOPOS cvc Βασίλη Ζηδιανάκη στην ανεξάρτητη επιμελήτρια Ελένη Ρήγα στο πλαίσιο του #ΟccupyAtopos και η συνεργασία συνεχίζεται στο πλαίσιο του Atopos Unbound.

[1] https://email.cloud.secureclick.net/c/4332?id=151274.4144.1.03bc09dc956289c4581af5dce6f4c29f
[2] https://email.cloud.secureclick.net/c/4332?id=151274.4145.1.1ad781443acc612cda468fae10762e03

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • «ΟΙΚΟ SEA»
  Τοποθεσία Ενετικός Φάρος Χανίων
  Ο Δήμος Χανίων και συγκεκριμένα το Γραφείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, διοργανώνουν Έκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 12/06/2024 - 31/12/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ
  Τοποθεσία Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος»
  Σκυμμένοι πάνω από σε ένα λευκό χαρτί κάπου ανάμεσα στη Μονμάρτρη και το Σεν Ζερμέν, ο Jean-Jacques Sempé και ο René Goscinny δίνουν πνοή σε ένα σκα..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 22/07/2024 - 23/07/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • «Παραδοσιακά Κρητικά Επαγγέλματα» – έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Ρωσικός Στρατώνας
  Ο Δήμος Χανίων ανακοινώνει την επίσημη έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας για τα «Παραδοσιακά Κρητικά Επαγγέλματα» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/04/2024 - 31/08/2025
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top