ΤΙΠΟΤΑ
τοποθεσία Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»
Ημερομηνία: 19/04/2024 - 22/04/2024
Κατηγορία εκδήλωσης: Θέατρο
Διεύθυνση: Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»
Περιγραφή

Η νέα ανατρεπτική παράσταση του Χρίστο Καούκη

ΤΙΠΟΤΑ: η πιο συνήθης απάντηση στα υπαρξιακά μας ερωτήματα.

Το τίποτα δεν είναι η αδράνεια, ούτε η απουσία, ούτε το ελάχιστο, ούτε η ανυπαρξία. Εντέλει το τίποτα δεν είναι ούτε το τίποτα.

Μία λέξη που ανατρέπει το νόημα σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνεται.

Αυτό το λεκτικό παράδοξο είναι που χρησιμοποιεί ο Χρίστο Καούκης για να συνθέσει ένα θεατρικό συμβάν που αποσυμβολίζει τη θεατρική πράξη, ανατρέπει την δράση, αναιρεί και αυτοαναιρείται.

Μια σχεδόν οντολογική εμπειρία που φωτίζει την αόρατη πλευρά του θεάτρου – την κρυφή, την υποφωτισμένη, την πέρα από την σκηνική δράση – με την πεποίθηση ότι εκεί υποβόσκουν πολλές υπαρξιακές ερωτήσεις και μια απάντηση.

-Τι σκέφτεστε;

-ΤΙΠΟΤΑ.

Πιστεύοντας πως κάθε επιθυμία περιέχει την απουσία, με το έργο ΤΙΠΟΤΑ ο Χρίστο Καούκης διευρύνει τις συνθήκες θέασης, σκαλίζοντας τον φυσικό και τον μεταφορικό χώρο του θεάτρου, τις αντιθέσεις μεταξύ της δράσης και της αδράνειας, του φωτός και του σκοταδιού, των απαιτήσεων και των «δικαιωμάτων» μας, του ήχου και της σιωπής.Το έργο διαπραγματεύεται τις έννοιες του «Κανένα», του «Τίποτα» και του «Πουθενά», που σε μια προσπάθεια προσδιορισμού συνεχώς απομακρύνονται.

Ένα εννοιολογικό έργο που χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο του σωματικού θεάτρου και του σύγχρονου τσίρκου, με σκοπό να καλύψει την θεατρική εμπειρία με ένα πέπλο απλότητας, βαθιά στοχαστικό.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Χρίστο Καούκης είναι εικαστικός, χορογράφος, ερμηνευτής και κλόουν. Μέσα από μια διεισδυτική ματιά στην καθημερινότητα, συνεχώς προσπαθεί να επανεφεύρει τις δυνατότητες των συνηθισμένων στιγμών, με σκοπό να ανακαλύψει νέες πληροφορίες και να μας υπενθυμίσει τη ζωτικότητα της απλότητας, του καθημερινού και του συνηθισμένου.

Η έρευνά του στην χορογραφική σύνθεση με αντικείμενα έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σωματική και εικαστική συγγραφή. Τα σκηνικά αντικείμενα, πάντα παρεμβατικά στην παραστατική δράση, προκαλούν ένα νέο δραματουργικό επίπεδο.

O Χρίστο Καούκης χορογραφεί, δημιουργώντας νέες φόρμες, στον χώρο και το σώμα, επενδύοντας στις «υποσχέσεις» και τις «σιωπηλές» συμφωνίες που ο ερμηνευτής συνάπτει με τους θεατές και με το θέατρο στην ευρύτερη έννοιά του. Διατηρεί πάντα τα όρια της φαινομενικής απλότητας και της καθημερινότητας και δουλεύει με χειρονομίες, απλούς χειρισμούς και σκηνικές εγκαταστάσεις. Ο ίδιος μελετά το θέατρο σαν ένα χώρο καταστάσεων όπως και ο δημόσιος χώρος. Πιστεύει ότι το σώμα μας αφηγείται, όταν συναναστρέφεται με το σύμπαν των αντικειμένων και των υλικών.

Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει παραπάνω από εικοσιπέντε έργα σωματικού θεάτρου και άλλες τόσες παρεμβάσεις. Έχει βραβευτεί σαν δημιουργός σύγχρονου τσίρκου και θεάτρου αντικειμένων, χορογράφος και εικαστικός. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς θεσμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Γαλλία (Βρετάνη) και στην Ελλάδα (Κρήτη).

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) – έκθεση
  Τοποθεσία οικία Γιάννη & Μίκη Θεοδωράκη
  Σε συνδιοργάνωση με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στο Κέ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 02/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Οι Φρουροί Της Σούδας (έκθεση)
  Τοποθεσία Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
  Μια έκθεση για τα τρία κάστρα που δεσπόζουν στον κόλπο της Σούδας αλλά και για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζε..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 11/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Πτηνά της Κρήτης · υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Δημόσιος χώρος – πληροφορίες στην περιγραφή
  Δέκα Χανιώτες φωτογράφοι άγριας φύσης, εκθέτουν με τη δική τους ματιά και εμπειρία, φωτογραφίες πτηνών της Κρήτης σε υγροβιότοπους, βουνά, φαράγγια ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/05/2023 - 30/09/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top