Οι Φρουροί Της Σούδας (έκθεση)
τοποθεσία Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
Ημερομηνία: 11/09/2023 - 30/06/2024
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθεση
Διεύθυνση: Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
Περιγραφή

Μια έκθεση για τα τρία κάστρα που δεσπόζουν στον κόλπο της Σούδας αλλά και για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζεται στον εσωτερικό χώρο του Κούλε της Απτέρας.

Η έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο “Οι Φρουροί της Σούδας” διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ με αφορμή την επαναλειτουργία του μνημείου και τη δυνατότητα επίσκεψής του από το κοινό, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια με ευθύνη των συνεργείων του Δήμου Χανίων, το Φρούριο έχει αποκατασταθεί και βασικές λειτουργίες του έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και η σημασία του είχε αναγνωριστεί ήδη από την Αρχαιότητα. Κατά την πάροδο των αιώνων, πολυάριθμα αμυντικά συστήματα αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή για να προστατεύουν το λιμάνι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η νησίδα της Σούδας, το φρούριο Ιτζεδίν και ο Κούλες στα Άπτερα, βρίσκονται πάνω σε μια νοητή ευθεία, που διασχίζει εγκάρσια και προστατεύει τον κόλπο της Σούδας, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται η Αρχαία Απτέρα.

Μέσα από σπάνιους χάρτες, γκραβούρες, ιστορικές φωτογραφίες και πληροφορίες από την πολύτιμη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων αλλά και επιλεγμένα αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη Σούδα, την πλούσια ιστορία της και κάποια από τα νεώτερα μνημεία της.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του μνημείου.

 

Είσοδος ελεύθερη.

Η λειτουργία του χώρου υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Τα Άπτερα” και την Τοπική Κοινότητα Απτέρων.

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) – έκθεση
  Τοποθεσία οικία Γιάννη & Μίκη Θεοδωράκη
  Σε συνδιοργάνωση με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στο Κέ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 02/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Πτηνά της Κρήτης · υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Δημόσιος χώρος – πληροφορίες στην περιγραφή
  Δέκα Χανιώτες φωτογράφοι άγριας φύσης, εκθέτουν με τη δική τους ματιά και εμπειρία, φωτογραφίες πτηνών της Κρήτης σε υγροβιότοπους, βουνά, φαράγγια ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/05/2023 - 30/09/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Εαρινή Σύναξη
  Τοποθεσία Χώρος εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» – Αίθουσα Θεάτρου
  Εαρινή Σύναξη Μια προσέγγιση της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης , της Εβδομάδας των Παθών , με την Ματιά  Σπουδαίων Δημιουργών. Μια συνάντηση τη..
  Ημερομηνία διεξαγωγής - 20/04/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top