Οι Φρουροί Της Σούδας (έκθεση)
τοποθεσία Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
Ημερομηνία: 11/09/2023 - 30/06/2024
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκθεση
Διεύθυνση: Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
Περιγραφή

Μια έκθεση για τα τρία κάστρα που δεσπόζουν στον κόλπο της Σούδας αλλά και για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζεται στον εσωτερικό χώρο του Κούλε της Απτέρας.

Η έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο “Οι Φρουροί της Σούδας” διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ με αφορμή την επαναλειτουργία του μνημείου και τη δυνατότητα επίσκεψής του από το κοινό, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια με ευθύνη των συνεργείων του Δήμου Χανίων, το Φρούριο έχει αποκατασταθεί και βασικές λειτουργίες του έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και η σημασία του είχε αναγνωριστεί ήδη από την Αρχαιότητα. Κατά την πάροδο των αιώνων, πολυάριθμα αμυντικά συστήματα αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή για να προστατεύουν το λιμάνι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η νησίδα της Σούδας, το φρούριο Ιτζεδίν και ο Κούλες στα Άπτερα, βρίσκονται πάνω σε μια νοητή ευθεία, που διασχίζει εγκάρσια και προστατεύει τον κόλπο της Σούδας, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται η Αρχαία Απτέρα.

Μέσα από σπάνιους χάρτες, γκραβούρες, ιστορικές φωτογραφίες και πληροφορίες από την πολύτιμη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων αλλά και επιλεγμένα αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη Σούδα, την πλούσια ιστορία της και κάποια από τα νεώτερα μνημεία της.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του μνημείου.

 

Είσοδος ελεύθερη.

Η λειτουργία του χώρου υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Τα Άπτερα” και την Τοπική Κοινότητα Απτέρων.

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • Θεατροπαίζοντας με το ραβδί των ευχών της νέας χρονιάς
  Τοποθεσία Μεγάλο Αρσενάλι
  Τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους μαγικό ραβδί των ευχών και θα παίξουν θεατρικά παιχνίδια σε Χριστουγεννιάτικα /Πρωτοχρονιάτικα θέματα , με τ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 07/01/2024 - 07/01/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Θεατροπαιχνίδια.. κάτω από το Βόρειο Σέλας
  Τοποθεσία Μεγάλο Αρσενάλι
  Τα παιδιά θα φτιάξουν το έργο ζωγραφικής τους με θέμα το βόρειο σέλας και μετά θα παίξουν θεατρικά παιχνίδια σε Χριστουγεννιάτικα/Πρωτοχρονιάτικα θέ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 07/01/2024 - 07/01/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Πρωτοχρονιάτικο εργαστήρι πηλού
  Τοποθεσία Μεγάλο Αρσενάλι
  Πρωτοχρονιάτικο εργαστήρι πηλού με την Ελένη Αγγελάκη, για παιδιά 8 – 12 ετών Ώρες εργαστηρίων: 10.30 - 12.00 12.30 - 14.00 16.30 - 18.00 18.30 - 2..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 06/01/2024 - 06/01/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top