Εαρινή Σύναξη
τοποθεσία Χώρος εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» – Αίθουσα Θεάτρου
Κατηγορία εκδήλωσης: Εκδηλώσεις
Διεύθυνση: Χώρος εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» – Αίθουσα Θεάτρου
Περιγραφή

Εαρινή Σύναξη Μια προσέγγιση της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης , της Εβδομάδας των Παθών , με την Ματιά  Σπουδαίων Δημιουργών. Μια συνάντηση της Λαικής Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη με την Λόγια του Γιώργου Κουμεντάκη. Η ανθρώπινη οδύνη από την τραγικότητα του θανάτου με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο φως της Ανάστασης.

Τα μέρη της βραδιάς

Πρελούδια του Μπάχ γραμμένα για τα Άγια Πάθη (Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών Αίολος)

Κασσιανή Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε το τροπάριο της Κασσιανής αρχικά για πολυφωνική χορωδία το 1942 . Υπάρχει όμως και η Συμφωνική εκδοχή του έργου. Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών Αίολος αποδίδει με ένα δικό του τρόπο ένα απόσπασμα του έργου.

Φόνισσα  Η Ιστορία της Φραγκογιαννούς που σκότωνε μικρά κορίτσια για να τα λυτρώσει απο την ζωή που θα ζήσουν σαν γυναίκες σε αυτό τον κόσμο , το σπουδαίο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη , έγινε όπερα με τεράστια επιτυχία από τον Γιώργο Κουμεντάκη .

Μοιρολόγια που περιέχονται στο έργο ακούγονται σε παγκόσμια πρώτη από το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών Αίολος.

Επιτάφιος Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε 8 ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου εμπνευσμένα από μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε το 1936 που δείχνει μια μάνα να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της. Το εξαιρετικό αυτό λαικό έργο του Μίκη αποκτά μια νέα μορφή .

Ορχήστρα Vamos σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Θανάση Παπαθανασίου με ερμηνευτή τον ΒαθύφωνοΒασίλη Δημακόπουλο

Αι γενεαί πάσαι. Ενα απόσπασμα απο τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής αποδίδεται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Σε ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου η ορχήστρα Vamos και το κουιντέτο Ξύλινων πνευστών Αίολος συμπράττουν επι σκηνής και με φωνές τον Πρόδρομο Καραδελόγλου και τον Βασίλη Δημακόπουλο μας οδηγούν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πολυμεσικό υλικό

Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές

Περισσότερες εκδηλώσεις
 • Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) – έκθεση
  Τοποθεσία οικία Γιάννη & Μίκη Θεοδωράκη
  Σε συνδιοργάνωση με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στο Κέ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 02/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Οι Φρουροί Της Σούδας (έκθεση)
  Τοποθεσία Φρούριο Κουλέ, Άπτερα Χανίων
  Μια έκθεση για τα τρία κάστρα που δεσπόζουν στον κόλπο της Σούδας αλλά και για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζε..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 11/09/2023 - 30/06/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
 • Πτηνά της Κρήτης · υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
  Τοποθεσία Δημόσιος χώρος – πληροφορίες στην περιγραφή
  Δέκα Χανιώτες φωτογράφοι άγριας φύσης, εκθέτουν με τη δική τους ματιά και εμπειρία, φωτογραφίες πτηνών της Κρήτης σε υγροβιότοπους, βουνά, φαράγγια ..
  Ημερομηνία διεξαγωγής 20/05/2023 - 30/09/2024
  Ώρα διεξαγωγής -
Back to top