Παρουσίαση βιβλίου
Ανδρέας Μανωλικάκης
Στα φώτα – Η πορεία στο θρυλικό Actors Studio και άλλες ιστορίες ζωής
Συνομιλίες με τη Νατάσα Μπαστέα
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Μεγάλο Αρσενάλι, 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
Με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων
Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου : Ανδρέας Μανωλικάκης : «Στα φώτα – Η πορεία στο θρυλικό Actors Studio και άλλες ιστορίες ζωής»
Την παρουσίαση θα κάνει ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Λεωνίδας Μανωλικάκης.
Συμμετέχει ο διακεκριμένος Έλληνας σκιτσογράφος και αρθρογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή βιβλίων.
Στο βιβλίο «Στα φώτα» ο Ανδρέας Μανωλικάκης συζητά με τη δημοσιογράφο Νατάσα Μπαστέα την πορεία του από την Αθήνα και το Θέατρο Τέχνης, μέσω Παρισιού και της Σχολής του Μαρσέλ Μαρσό, στη Νέα Υόρκη και στο Actors Studio, για το θέατρο, την υποκριτική, την εμπειρία του στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ δίπλα στον Ντέρεκ Τζάκομπι, τους διάσημους μαθητές του, μεταξύ των οποίων και ο Μπράντλεϊ Κούπερ, τις δημιουργικές διαφωνίες που υπήρχαν στην εξέλιξη του πιο επιδραστικού θεατρικού οργανισμού στον κόσμο και μια πορεία γεμάτη αναπάντεχα περιστατικά και σκληρή δουλειά.
«… Συνάντησα τον Αλ Πατσίνο στο σπίτι του, έξω από το Μανχάταν και μιλήσαμε για το Actors Studio. Με ρώτησε τι νομίζω πως χρειάζεται να γίνει ώστε το Studio να αναζωογονηθεί. Του είπα τη γνώμη μου και τα σχέδιά μου. Είχα μαζί μου έναν αυτοσχέδιο τόμο, που περιέχει σπάνιο υλικό από έρευνα πολλών ετών για τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, με κείμενα στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά. Είναι η ύλη που συγκέντρωσα στα τόσα χρόνια εμπειρίας και έρευνας και που συνεχίζω να την εμπλουτίζω. Του το έδωσα. Έχοντας κατανοήσει πόσο κόπο και γνώση χρειάστηκε για να μαζευτεί αυτό το υλικό, το έπιασε σαν αρχαίο χειρόγραφο. Το ξεφύλλισε με προσοχή. Μου το επέστρεψε σαν να μου έδινε εύθραυστο κρύσταλλο. Εκείνη τη στιγμή είδα πώς αυτόματα ενεργοποιήθηκε η τεράστια ευαισθησία του μεγάλου ηθοποιού. Ήταν ένα σπάνιο μάθημα. Στην υποκριτική, εκτιμάς, σέβεσαι, αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους, τους χώρους, τα πράγματα και οτιδήποτε έρχεσαι σε επαφή, ανάλογα με τη σημασία τους και ανάλογα με τη σχέση που έχεις μαζί τους. Στην εκπαίδευση της Μεθόδου τα αντικείμενα είναι κρίσιμα. Ο Καζάν έλεγε πως όλοι εκπαιδεύονται στην εσωτερική ζωή του αντικειμένου, τη σημασία, τον συμβολισμό, τι σημαίνει το αντικείμενο. Αυτό που είδα να κάνει ο Αλ Πατσίνο μπροστά στα μάτια μου, είναι ακριβώς αυτό που κάνει σε όλους τους ρόλους που έχει παίξει».
Ο Ανδρέας Μανωλικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι Δια Βίου Μέλος του Actors Studio και πρώην πρόεδρος (Απρίλιος 2006 – Ιούνιος 2020) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου είναι καθηγητής Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας καθώς και πρόεδρος του Τμήματος Σκηνοθεσίας.
Έχει διδάξει masterclasses Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Ανάλυσης Κειμένου και έχει δώσει διαλέξεις πάνω στις «Ρίζες και την Εξέλιξη του Συστήματος Στανισλάβσκι και της Μεθόδου» στο Actors Studio, σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εθνικές Σχολές Θεάτρου και Κινηματογράφου, Θεατρικούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Ο Ανδρέας Μανωλικάκης συμπεριλαμβάνεται στα βιογραφικά αρχεία του Marquis Who’s Who για την συνεισφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, εργάστηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του περιλαμβάνονται οι σκηνοθεσίες των έργων Porte Close της Ναντίν Νταρμόν στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού (Τ.Ε.P.) και Ηλέκτρα του Σοφοκλή στο Actors Studio, καθώς και η εμφάνιση του στη παράσταση Breaking the Code του Χιού Γουάιτμορ, στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, με πρωταγωνιστή τον σερ Ντέρεκ Τζάκομπι.
Είναι ιδρυτής του θεατρικού οργανισμού «Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης» όπου σκηνοθέτησε και έπαιξε σε έργα του ελληνικού δραματολογίου για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης και άλλων Πολιτειών της Αμερικής.
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο «Βαχτάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής» του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997.
Πριν φύγει για την Αμερική το 1980 είχε αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στο Παρίσι (Maîtrise De Théâtre στο Πανεπιστήμιο Paris VIII-Vincennes) και στη Διεθνή Σχολή Μιμικής του Marcel Marceau. Από το 2005 έως και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Actors Studio μαζί με την Ελεν Μπέρστιν, τον Χάρβεϊ Καϊτέλ, τον Άλεκ Μπάλντουιν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου και του κινηματογράφου.
H Νατάσα Μπαστέα είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα και από το 2008 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (City, Bημα fm, Α΄Πρόγραμμα ΕΡΑ). Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες σε διάφορες χώρες. Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι της είχε πει: «Γινόμαστε τα σύνορα που διασχίζουμε. Είτε έξω είτε μέσα μας». Ένα τέτοιο ταξίδι είναι και αυτό το βιβλίο.
Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές